NekategoriziranoPostrežne deskeNasveti za nego lesenih desk za rezanje

2. septembra, 2021

Deske za rezanje so nepogrešljiv pripomoček v kuhinji. Navkljub tehnološkemu napredku in izdelavi desk za rezanje iz plastike in stekla so lesene deske za rezanje še vedno prva izbira za večino od nas.

Ko deska postane obrabljena in na njej postanejo vidne ureznine od noža to ustvari pogoje, da se v razpokah začnejo razmnoževati bakterije. To je še posebej težava, če se na deski reže surovo meso saj od surovega mesa na deski ostanejo bakterije kot je salmonela. Zaradi tega je deskam za rezanje potebno posvetiti nekaj časa ter poskrbeti, da jih ohranimo v prvotnem stanju. Če za deske za rezanje in postrežne deske skrbimo pravilno nam lahko služijo praktično celo življenje.

 

Nega desk za rezanje

 

  1. Deske za rezanje se obarvajo in dobijo neprijeten vonj, ko se na njej reže meso ali čebula. Da bi se znebili obarvanosti in neprijetnih vonjev jo pokapamo z limono in nanjo nanesemo grobo ali mleto sol. Nato z limonino lupino zdrgnemo desko ter speremo z blagim detergentom.
  2. Po vsaki uporabi je potrebno deske za rezanje očistiti s toplo vodo ter malo detergenta. Lesene deske za rezanje ni dovoljeno čistiti v pomivalnem stroju. Desko očistite enakomerno na obeh straneh ter robovih, saj se deska, ko pride v stik z vlago napihne. Če leseno desko za rezanje očistimo le po zgornji strani se le ta tekom časa zvije. Ko desko enkrat očistimo jo moramo takoj obrisati s suho krpo in odložiti na njen rob ter počakati nekaj ur, da se posuši.
  3. Lesene deske za rezanje in postrežne deske pustite, da se posušijo ločeno od ostalih desk, krožnikov ter kuhinjskih pripomočkov
  4. Lesene deske za rezanje nikoli ne smete pustiti stati v vodi saj se lahko zvijejo in prelomijo. Prav tako pa lahko od stanja v vodi počrnijo.
  5. Deske za rezanje je priporočljio enkrat mesečno premazati z mešanico lanenega olja in čebeljega voska. Ta mešanica poskrbi, da je deska ponovno gladka na dotik ter zapolni majhne razpoke v katerih bi se imele bakterije možnost razmnoževati. Prav tako pa prepreči, da bi vlaga pronicala globje v les. Nekateri to počnejo enkrat tedensko drugi pa enkrat letno. Za premazovanje desk ne uporabljajte rastlinskih olj saj le ta postanejo žarka. Desko je dobro mazati toliko časa dokler ne neha vpijati olja. Za premazovanje z oljem uporabite kuhinjsko gobico. Ko desko enkrat namažete z oljem jo pustite vsaj nekaj ur, da se olje dobro vpije. Nato jo dobro obrišite s papirnato brisačo in jo pustite, da se posuši.

Vsekakor pa lahko pa deske za rezanje prinesete na vzdrževanje tudi k nam kjer bomo vrh deske zbrusili za milimeter ali dva ter jo ponovno namazali z mešanico lanenega olja in čebeljega voska. Tako bo deska postala spet gladka na dotik in sijoča kot takrat, ko ste jo prvič kupili.