NekategoriziranoPostrežne deskeKako prepoznamo vrsto lesa iz katerega so narejene lesene deske za rezanje?

3. septembra, 2021

 

Postrežna deska - vrste lesaLes je lep, še posebej, ko spoznamo različne sorte med katerimi izberemo tisto, ki nam je najlepša. Lesene deske za rezanje ločimo glede na vrsto lesa, med njimi pa lahko les razlikujemo še po barvi lesa, vonju, sijaju, teksturi, trdoti ter ostalih značilnostih.

 

Brest

Postrežna deska - brestBrest prepoznamo po njegovi svetlo do temno rjavi barvi. Poznan je po njegovi kvaliteti in lepoti. Les bresta je zelo trden in srednje gost. Uporablja se za izdelavo pohištva, glasbil, oken, vrat, parketa in seveda desk za rezanje. Drevo bresta lahko zraste do višine 28 metrov, njegovo deblo pa lahko doseže premer do 110 centimetrov.

 

 

 

 

Hruška

Postrežna deska - hruškaPostrežne deske iz lesa hruške so sivo do rdečkaste barve. Les hruške je trden in ima visoko gostoto. Ima majhne pore, ki so s prostim očesom skoraj ne vidne. Vzorci lesa hruške so ravni z enakomerno tekstura Les hruške se uporablja za izdelavo pohištva, glasbil, ročajev za orodja ter furnirja. Zaradi njegove kvalitete in strukturnih vzorcev pa iz njega izdelujejo tudi dragoceno pohištvo ter umetniške predmete. Drevesa hruške lahko zrastejo do višine 9 metrov, njihova debla pa lahko dosežejo 30 cm premera.

 

 

Češnja

Postrežna deska - češnjaDeske za rezanje iz lesa češnje prepoznamo po njihovi svetlo rjavo rumenkasti barvi. Les češnje je srednje trden in gost. Pogosto ima tudi zelene proge. Uporablja za izdelavo pohištva, glasbil, notranje opreme, parketa, furnirja itd. Drevo češnje lahko doseže višino do 15 metrov, premer njenega debla pa lahko doseže širino 60 centimetrov.

 

 

 

 

Oreh

Postrežna deska - orehPostežne deske iz lesa oreha prepoznamo po belo sivih ter rjavih barvnih vzorcih njihove strukture lesa. Les oreha ima velikokrat temne proge. Je trden in ima srednje visoko gostoto. Les oreha je zelo cenjen saj se iz njega izdelujejo dražji kosi pohištva ter notranje opreme. Uporablja se pa tudi za izdelavo glasbil, parketa, furnirja, zaradi njegove lepe teksture lesa pa se uporablje tudi za izdelavo postrežnih desk. Drevesa oreha lahko zrastejo do višine 23 metrov, njihova debla pa lahko dosežejo premera 1.3 metra.

 

 

Rdeča akacija

Postrežna deska - rdeča akacijaDeske za rezanje iz lesa rdeče akacije prepoznamo po zelo raznolikih rdeče rumenih do rdeče rjavih barvnih vzorcih strukture lesa. Les rdeče akacije je sorazmerno trd in je trši od večine ostalih vrst lesa. Les rdeče akacije je gladek na dotik, še osebej, če je bil spoliran. Les rdeče akacije se uporablja za izdelavo pohištva, parketa ter dekorativnih izdelkov. Še posebej je cenjen za izdelavo pohištva saj trden, težek in ter odporen proti obrabi. Akacija je tujerodna vrsta, najbolj razvita pa je v Avstraliji zaradi njene odpornosti do ognja. Akacija lahko zraste v višino do 22 metrov, njeno deblo pa lahko doseže premer okoli 50 centimetrov. Čebelarji akacijo cenijo tudi zaradi pridelave medu.